Genel Bilgi

Organik tarım uygulamasında toprak verimliliği nasıl korunur

Organik tarım ve toprak verimliliği görseli

Doğal tarım veya organik tarım konusundaki en önemli hedef toprak verimliliği faktörünü korumak ve yapılabiliyorsa kapasite olarak arttırmaktır.

Doğal ve organik ürünleri elde etmek ve hayatımıza bir ürünün doğal yollardan giriş yapmasını sağlamak, sertifikalı organik bileşenler ile organik gıdaların insan sağlığına olumlu etkilerini de beraberinde getirir.

Tercih edilen yöntemlerin başında tarım ilaçlarına olabildiğince az ihtiyaç duymak, sağlıklı beslenmeyi tetikleyecek, bununla birlikte organik dönüşümü sağlayacaktır.

Organik ürünlerin tarım uygulamalarında yer edinmesi ek olarak topraktaki organik madde miktarını artıracak uygulamaları da optimizasyon çerçevesi içerisine almaktadır.

Organik maddenin faydası nedir?

Organik tarım faaliyetlerinde yer alan katkı maddesiz doğal ürünler ve organik maddeler toprakta yer alan mevcut besin maddeleriyle organik gıda alınmasını ve toprağın biyolojik olarak aktif hale geçmesini sağlar. Toprağın havalanmasını ve topraktaki drenajı, yani fazla suyun tutulması ve uzaklaştırılması işlemini sağlar.

Toprağın su tutma kapasitesini artırır, böylelikle üzerinde gelişen bitki için besin deposu görevi görür, sonuç olarak toprağa besin maddesi kazandırır.

Toprağa organik madde nasıl kazandırılır?

Toprak verimliliği düzeyini arttırmak için toprağa organik madde 3 yolla kazandırılır.

  1. Yeşil gübre
  2. Ürün atıkları (bitki ve hayvan, organik ev atıkları, endüstri atıkları)
  3. Kompost Uygulaması

Yeşil gübre (Organik Toprak) nedir?

Toprağa organik madde ve besin maddesi kazandırmak amacıyla toprağa karıştırılmak üzere yetiştirilen bitkilere yeşil gübre denir.

Yeşil gübre olarak kullanılabilecek bitkiler havanın serbest azotunu köklerindeki bakteriler yoluyla depolarlar. Azot depolanması çiçeklenme döneminde en yüksek düzeye ulaşır.

Çiçeklenme döneminden sonra köklerde depolanan azot bitki tarafından kullanılır. Yeşil gübre olarak kullanılan bitkiler çiçeklenme döneminden önce toprağa karıştırılır.

Yeşil gübrelerin faydaları nelerdir?

Yeşil gübre uygulamasının birincil amacı toprağa organik madde ve besin maddesi sağlamaktır.

Besin maddelerini bünyesinde toplar ve toprağa karıştırıldığında bitkinin yararlanmasını sağlayarak, iz elementlerin dönüşümünü sağlamak ve diğer besin maddelerini yarayışlı hale getirmek, organik madde ve besin maddesi yüzdesini arttırır.

Öte yandan yeşil gübre uygulaması ek olarak toprak yüzeyini kuvvetli yağışlardan korur, farklı derinliklerde köklenerek toprak yapısını iyileştirir ve yabancı ot gelişimini engeller.

Yeşil gübre olarak hangi bitkileri kullanabiliriz?

Yeşil gübre olarak kullanılabilecek çok sayıda bitki vardır. Organik toprak niteliği oldukça özeldir.

Yeşil gübre olarak kullanılacak bitkilerin baklagiller bitkisi olma zorunluluğu yoktur ve her ekolojide bulunabilecek bitkilerin tercih edilmesi gerekir.

Organik gübreleme ve gübre tutan, uygulayan insan örnekleri

Organik tarım ve toprak verimliliği arttırma yöntemleri

Organik madde olarak kullanılabilecek kaynaklar nelerdir?

Her ürün organik madde kaynağı olarak kullanılamayacağı gibi, besleyici ve kalıcı niteliklerine sahip olmasının yanı sıra, ek olarak sürdürülebilir ve uygun maliyetli olması gibi özelliklerin de aranması gerekmektedir.

Aşağıda sıralanan ürünler organik madde olarak kullanılabilir:

  1. Saman ağırlıklı çiftlik gübresi
  2. Kompost materyali ve gübreler
  3. Hasat sonrası bitki artıkları
  4. Torf
  5. Hümik asit ve türevleri (Humat)
  6. Hayvan atıkları (kan, kemik, tırnak, boynuz, balık, et vb. unu)
  7. Deniz yosunu ve ürünleri

Organik tarımda kullanabilecek organik gübrelerde aranan özellikler nelerdir?

Kesinlikle organik işletmelerden alınmalıdır. Saman ağırlıklı olmalı (Bitki sapları) ve tavuk gübresi gibi yoğun girdi kullanan işletmelerden alınmamalıdır. Organik tarım için gerçekten organik toprak bileşenlerinin kullanılması gerekir.

Kullanılmadan önce birkaç ay bekletilmelidir.

Organik tarımın hedefi öncelikle bulunulan çevre ile uyum sağlamış türlerin yetiştiriciliğine yönelmektir. Bununla birlikte ekolojiye uyabilecek türlerin de denenmesinde fayda vardır.

Organik tarımda çeşit zenginliğine yer verilir.

Bu amaçla çeşit tercihinde 2 özellik dikkate alınır.

  1. Üretim hedefine uygun çeşit barındırmalıdır.
  2. Adaptasyon kolaylığı yönünden ekolojik istekler ve hastalık zararlılara dayanıklı olmalıdır.

Organik tarımda üretimde organik tarım kurallarına uygun olarak üretilmiş tohum, fide ve fidan kullanımı esastır.

Organik tarım genetik yapısı değiştirilmiş (GDO) çeşitlerin veya ışınlanmış çoğaltma materyalinin kullanımına izin vermez. Bununla birlikte klasik ıslah yöntemleri ile geliştirilmiş açıkta tozlanan veya hibrit çeşitlerin kullanımına izin verir.

Bilgilendirme

Web sitemizde paylaşılan canlı türlere ait bilgiler tamamen halkımızı doğru bilgilendirme amacıyla, biyolog kadromuzun özverisi sebebiyle yayınlanmaktadır. İşletme olarak türler ile ilgili ticari bir kaygı amacıyla yer verilmemektedir. Genel bilgi amaçlı, birincil elden, doğru bilginin sunumu hedeflenerek paylaşılmaktadır.

Metin, fotoğraflar, grafikler dahil olup bunlarla sınırlı olmamak üzere sitemizde kullanılan tüm materyaller teknik hatalar, yazım yanlışlıkları ya da başka tür hatalar ve yanlışlıklar içerebilir. MVC Organic, bu tür hatalar ya da yanlışlıklar için sorumluluk kabul etmemektedir. Web sitesinde sunulan materyaller ve bilgiler, genel bilgi amaçlarıyla ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

MVC Organic Yem Hay. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak yem üretim tesisimizde, üretimde eş zamanlı faydalandığımız yemlik hammadde ürünlerini sizlerle paylaşıyoruz.

KOSGEB ileri girişimcilik desteği programıyla onaylanan ve Kadın girişimci olarak desteklenen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Karma Yem Üretimi için onaylı işletmemizin ‘tahıl toptan ticareti‘ vergi kaydıyla ve marka kayıtlı ticari ürünleriyle keyifle ürün sunumu yapma imkanı bulunmaktadır. Gönül rahatlığıyla alışverişinizi sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz diğer makalelerimize de göz atarak bilgi edinebilirsiniz:

author-avatar

About Cenk Önsoy

Adli Entomoloji, Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc. (Lisans) ve MSc. (Yüksek lisans) derecelerine sahip, doktora unvanı için eğitimine devam eden bir biyolog olarak MVC Organic firmasında üretim uzmanı görevinde yer almaktayım ve sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.