Genel Bilgi

Organik ürünler ve organik ürün pazarı

Organik bitki tutan bilim adamı

Tanım açıklamalarından organik ürünler ve organik ürün pazarı konularına başlamadan önce, biraz tarihçe ile konumuzu açalım.

Dünyada organik tarım faaliyetleri 2. Dünya savaşından sonra başlamasına rağmen, uluslararası boyuta 1972 yılında Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonunun (IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movement) kurulmasıyla ulaşmıştır. 


Başlangıçta tarım topraklarının korunması için başlatılan organik yetiştiricilik, sonradan tüketicilerin sağlıklı beslenmelerine ve devamında da organik ürün yetiştiricilerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelmiştir. IFOAM, tüm dünyada organik üretime ilişkin kuralları ilk olarak tanımlayan ve yazıya döken kuruluştur. Temel ilkeler olarak geliştirilen kurallar dizini 1998 yılında IFOAM Temel Standartları olarak modifiye edilmiş ve genel kurul tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Kuruluş, AB, Birlemiş Milletler Tarım Gıda Örgütü (FAO), Dünya Ticaret Organizasyonu (WTO), Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) gibi uluslararası kuruluşlarla da organik üretimle ilgili sıkı bir işbirliği yapmaktadır.

Organik Tarım nedir?

Organik tarım: Doğanın dengesini bozmayan, üretimde yapay kimyasal girdi kullanmayan, sadece kültürel önlemler ve sadece organik kökenli girdiler kullanılarak yapılan bir tarım şeklidir.

Organik nitelikli tarım, sürdürülebilir bir üretim modelidir. Eski üretim sistemlerine dönüş değil, aksine modern yetiştiricilik sistemlerinden yararlanır. Organik tarım, planlı, her aşaması kayıt altına alınmış,  tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrollü, sertifikalı, etiketli, karşılıklı güven esasına dayanan bir üretim sistemidir.

Organik Ürünler nelerdir?

Organik ürün: Organik tarım kurallarına göre üretilmiş veya işlenmiş, üretiminin her aşaması kontrol edilmiş, üzerinde organik olduğunu belirten onaylanmış etiket taşıyan ürünlerdir.

organic

Neden Organik Ürünler tüketmeliyiz?

  1. Öncelikle organik ürünlerin tatları daha güzeldir. Üretim sırasında doğal tat maddelerinin yapısı korunuyor ve doğal olarak daha sağlıklıdır.
  2. Organik ürünlerde yapay kimyasallar kullanılmaz. Üretim sürecinde ilaç, gübre, büyümeyi düzenleyici (Hormon) kullanılmıyor. Böylece organik ürünlerin kimyasal kalıntı taşıma riski yok ve daha fazla vitamin, besin maddesi ve hastalıklara karşı korunmayı sağlayan antioksidan maddeler bulunduruyor.
  3. Organik ürünlerin etiket garantisi vardır. Ürünlerin üzerindeki etiket size tükettiğiniz ürünün kontrol edilmiş olduğunun garantisini verir.
  4. Organik nitelikli ürünler doğayla dosttur. Üretim sırasında çevre için toksik ve kalıcı kalıntı etkisi olan maddeler kullanılmadığından hava, su ve toprak kirliliğine neden olmazlar.
  5. Organik ürünlerin fiyat garantisi vardır. Maliyetlerin karşılığında çıkartılan fiyatlara istinaden ödediğiniz para içinde, su ve toprak kirliliği, tarımsal ilaç zararı, aşırı hormon ve antibiyotik kullanımı gibi masraflar yoktur. Oysa geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlere ödediğiniz para ile çevreye verilen zarar için de para ödemiş olursunuz. Organik ürünlere ne ödüyorsanız onun karşılığını net bir şekilde alırsınız.
  6. Organik ürünleri tüketirken yediğiniz veya kullandığınız ürünlerin sağlıklı olduğundan ve doğaya zarar vermeden üretildiğinden emin olmanın verdiği huzuru duyarsınız.

Hangi ürünler Organik Ürün değildir?

Organik ürünler ile ilgili yanlış bilinenlere de değinmek gerekiyor.

Öncelikle belirtmekte fayda var, üretimi ve işlenmesi sırasında yapay kimyasalların kullanılmadığı her ürün organik ürün değildir. Bir ürünün organik kabul edilebilmesi için mutlaka organik tarım kurallarına göre üretilmiş ve işlenmiş olması gerekir. Yapısal olarak şekli bozuk veya üzerinde yara bere bulunan her ürün, organik ürün değildir.

Organik olarak ifade edilen ürünlerde albeninin önemli olmadığı fikri yanlıştır. Genel kanı olarak çok gelişmemiş veya defolu görünüme sahip bir çok ürün için “köy ürünü” veya “organik ürün” yakıştırması yapılır.

Sadece birkaç ürünü organik olarak tüketmek, organik ve sağlıklı beslenildiği anlamına gelmez. Organik beslenen insan daha sağlıklı beslenir, ancak bu tüm hastalıklardan korunacağı anlamına gelmez, sakın bu yanılgıya aldanmayın. Organik ürün yelpazesi geniştir. Sadece gıda maddelerini değil, tekstil, döşeme, giyim gibi bir çok sektörde de aynı isim kullanılabilir.

Organik ürünler genelde neden daha pahalıdır?

Bir ürünün organik ürün olarak nitelendirilmesi için gerekli adımların her birinin, yapay ve kimyasal katkılı, hızlandırılmış ancak güçsüz üretim unsurlarına göre maliyet oluşturuyor olması ne yazık ki organik ürünlerin fiyatlarının son tüketiciye olumsuz olarak yansıması anlamına geliyor. Durumu şöyle kısaca açıklayalım.

Maliyetlerin yükselmesine sebep olan ana faktörler olarak yetiştiriciliğin geleneksel sistemden farklılığı, üretimde işçilik giderlerinin fazla olması, denetleme kuruluşuna ödenen paranın yüksekliği, pazarlama zorluğu, stok güçlüğü ve her türlü organik ürünün istenildiği zaman istenildiği miktarda bulunamaması, üretilen ürünlerin son kullanma tarihleri ve dayanım sürelerinin azlığı, depolama maliyetlerinin yüksek olması gibi ifade edebiliriz.

Bilgilendirme

Web sitemizde paylaşılan canlı türlere ait bilgiler tamamen halkımızı doğru bilgilendirme amacıyla, biyolog kadromuzun özverisi sebebiyle yayınlanmaktadır. İşletme olarak türler ile ilgili ticari bir kaygı amacıyla yer verilmemektedir. Genel bilgi amaçlı, birincil elden, doğru bilginin sunumu hedeflenerek paylaşılmaktadır.

Metin, fotoğraflar, grafikler dahil olup bunlarla sınırlı olmamak üzere sitemizde kullanılan tüm materyaller teknik hatalar, yazım yanlışlıkları ya da başka tür hatalar ve yanlışlıklar içerebilir. MVC Organic, bu tür hatalar ya da yanlışlıklar için sorumluluk kabul etmemektedir. Web sitesinde sunulan materyaller ve bilgiler, genel bilgi amaçlarıyla ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

MVC Organic Yem Hay. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak yem üretim tesisimizde, üretimde eş zamanlı faydalandığımız yemlik hammadde ürünlerini sizlerle paylaşıyoruz.

KOSGEB ileri girişimcilik desteği programıyla onaylanan ve Kadın girişimci olarak desteklenen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Karma Yem Üretimi için onaylı işletmemizin ‘tahıl toptan ticareti‘ vergi kaydıyla ve marka kayıtlı ticari ürünleriyle keyifle ürün sunumu yapma imkanı bulunmaktadır. Gönül rahatlığıyla alışverişinizi sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz diğer makalelerimize de göz atarak bilgi edinebilirsiniz:

author-avatar

About Cenk Önsoy

Adli Entomoloji, Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc. (Lisans) ve MSc. (Yüksek lisans) derecelerine sahip, doktora unvanı için eğitimine devam eden bir biyolog olarak MVC Organic firmasında üretim uzmanı görevinde yer almaktayım ve sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.