Dünya’ da meyve sineklerinden ev sineklerine ve et sineğine kadar gezegenin etrafında vızıldayan 120.000’den fazla sinek türü veya türü vardır. Toplamda sadece 21 gün yaşamalarına rağmen dişi karasinekler yaşamları boyunca 600’e kadar, dişi meyve sinekleri ise 8-10 günlük yaşamları boyunca 500’e kadar yumurta bırakabilir. Bu haşereler istila ettiğinde neden bu kadar çok olduklarına şaşmamak gerekir.
Sineklerin yaşamımızdaki yeri nedir?
Sürekli alışık olduğumuz, zararsız görünen ancak sevmediğimiz ev sinekleri, kara sinekler ve meyve sinekleri ısırmasa da oldukça tiksindirici olabilirler ve bizi gerçekten hasta edebilecek 100’den fazla zararlı bakteriyi paylaşabilirler. Her birinin kendi alışkanlıkları, yaşam tarzı, davranış türleri ve habitatları vardır.
Bütün böcekler taksonomik olarak bilimsel açıdan Arthropoda şubesine aittir. Ancak diğer eklembacaklılardan (ıstakoz, örümcek veya kırkayaklar gibi) farklı olarak böceklerin üç çift eklemli bacağı, parçalı gövdeleri, bir dış iskeleti, bir çift anteni ve (genellikle) bir veya iki çift kanadı vardır.
Sinekler ve Dünyamızın kesişim noktaları hakkında
Sinekler nereden geliyor?
Bazen herhangi bir işaret olmadan sinekler ortaya çıkıyormuş gibi hissedilebilirsiniz, peki bu sinekler yaşam ortamlarımıza nereden geliyorlar ve evimize nasıl geliyorlar? Onları nerede bulacağınızı ve bu sinir bozucu işgalcilerden nasıl kurtulacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Sinekler tipik olarak evlerimizin dışında yumurtadan çıkar ve daha sonra herhangi bir boşluktan veya pencere açıklıkları gibi yapısal olarak engelleyemediğimiz zayıf noktalardan evlerimize girerler.
Evin çevresinde sinekler yumurtalarını çöp tenekelerine, kompost yığınlarına, dışkıya ve çürüyen organik maddelere bırakabilir. Dişi sinekler, bir seferde 75 ila 150 yumurta bırakabilir; bu yumurtalar sayı olarak büyük görünseler bile, sıkıştırılıp bir top haline getirildiğinde yalnızca kabaca bir bezelye boyutuna ulaşır ve bu da onları tanımlamayı son derece zorlaştırır, fark edilemezler.
Bir sinek istilasının neden bu kadar hızlı kontrolden çıktığını merak ettiyseniz, bunun nedeni hızlı üreme döngüleridir. Örnek olarak, tek bir meyve sineği yaşamı boyunca yaklaşık 500 yumurta bırakabilir ve yumurtadan yetişkine tüm yaşam döngüsü yalnızca yaklaşık bir hafta sürer. Tek bir dişi ev sineği, geride kalmamak için, hayatı boyunca 500’e kadar yumurta bırakabilir. Ev sinekleri tipik olarak 15 ila 25 gün yaşar, ancak optimum koşullar altında iki aya kadar yaşayabilir. Bu gün döngülerini defalarca tekrarlayıp hesap yapın, böylece nüfuslarının ne kadar hızlı artabileceğini hayal edebilirsiniz!
Karasinekler, hızlı ve çok sayıda üredikleri için yaygındır. Bazen yumurtadan çıktıkları yerden 25 km uzağa hareket ettikleri biliniyor. Ancak genellikle doğdukları yerin 1-2 km yakınında kalıyorlar. Diğer bir yaygın sinek türü olan meyve sinekleri, aşırı olgunlaşmış veya çürümüş ürünler gibi yiyecek atıklarını çekmeleri nedeniyle genellikle evde bulunur. Genellikle eve misafir olarak dışarıdan getirilen ürün ve diğer yiyeceklerle girerler. At sinekleri pek evlerimizde rastlamadığımız bir tür olarak genellikle iç mekanlarda bulunmaz ve iç mekanlarda beslenmez, ancak bazen kazara açık pencere ve kapılardan istemeden de olsa evlerimize kadar girebilirler, onları kalın kanatları ve gürültücü uçuşlarıyla rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.
Göz atmak isterseniz: Siyah Asker Sineği (Black Soldier Fly) hakkında merak edilenler
Sık karşılaşılan sinek türleri ve yaşam döngüleri
Sinekler Yumurtalarını Nereye Bırakırlar?
Sinekler yumurtalarını çöp tenekelerine, kompost yığınlarına, dışkıya ve çürüyen organik maddelere bırakabilirler. Dişi sinekler bir seferde 75 ila 150 yumurta yumurtlayabilir, bu yumurtalar birbirine ezildiğinde kabaca bir bezelye büyüklüğünde olur! Küçük boyutları, sinek yumurtalarını tanımlamayı son derece zorlaştırır ve siz farkına bile varmadan, bir sinek istilasına (veya büyük bir probleme) sahipsiniz!
Meyve sinekleri, çürümüş meyve ve sebzeler gibi yiyecek atıklarını veya çürüyen yiyeceklerle tıkanmış kanalizasyonları çekmeleri nedeniyle evlerde de yaygın olarak bulunur. Meyve sinekleri genellikle otostopçular olarak dışarıdan getirilen ürünlerle evlere girerler ve ayrıca çürüyen meyve ve sebzelerin bulunduğu çöp ve kompost kutularında da bulunabilirler.
Sineklerden Nasıl Kurtulursunuz?
Karasinekler, evlere dışarıdan girdikleri için genellikle içeride üremezler, ancak sineklerin evin içinden geldiği yerler genellikle kapalı çöp bidonları ve sıkıştırıcılardır. Bunlar, içeride ürerlerse onlar için ideal bir ortam oluşturur. Bu nedenle, tüm çöp kutularının temiz tutulması ve çöplerin düzenli olarak atılması önemlidir. Meyve ve sebzeleri çürümeden atmak meyve sineklerini uzak tutacağı gibi mutfağınızı temiz tutmanız da önemlidir.
Düzenli olarak çöpleri atarak, tüm çöp kutularını kapatarak, evcil hayvan atıklarını hemen kaldırarak ve tüm pencere ve kapılarda yırtık veya yırtık bulunmadığından emin olarak bir sinek istilasının olmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Sineklerin yaratabileceği sorunlar nelerdir?
Ev sinekleri düzenli olarak dışkı, çöp, çürüyen hayvanlar ve diğer pis yerleri besleyip yumurtladıkları için insanlara, ev yüzeylerine ve dışarıda bırakılan yiyeceklere konduklarında hastalıklı mikropları bulaştırabilirler. Bu nedenle birçok sinek türünün insanlara hastalık bulaştırdığı bilinmektedir. Aslında, sıradan bir ev sineğinin bile maalesef insanlara en az 65 hastalık bulaştırdığından şüpheleniliyor.
Sineklerden bulaşabilecek hastalıklar nelerdir?
Tamamen sebebi elbette sinekler değildir, ancak vektör olarak taşıyıcılık yaptıkları bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkları ihtimal dahilinde şöyle listeleyebiliriz:
- Dizanteri
- İshal
- Kolera
- Tifo
- Cüzzam
- Şarbon
- Tularemi
- Tüberküloz
- Yaws
- Çocuk felci
Sinekler nasıl beslenirler?
Sineklerin çiğneyecek ağız parçaları yoktur. Bunun yerine, katı yiyecekleri tüketebilecekleri bir sıvıya dönüştüren enzimleri ortama ve besin üzerine aktarıp özütleyerek tüketme davranışına sahiptirler.
Göz atabilirsiniz: Sürdürülebilir bir denge için böceklerin sisteme katılması şart mı?
Sık karşılaşılan sinek türleri ve özellikleri
-
Ev sinekleri (House fly – Muscidae)
Ev sinekleri Dünya çapında yayılış gösteren oldukça geniş bir familyaya sahiptirler, Dünya üzerinde yaklaşık 3000, Palearktik Bölgede ise 800 türü bilinmektedir, fakat birbirlerine çok benzediklerinden sistematik olarak ayrılmaları oldukça zor olmaktadır. İnsanlarla iç içe yaşadıklarından birçok tür doğal yaşam alanından çok farklı olan ortamlarda yaşamaya adapte olabilmektedir. Karasineklerin adli ve medikal açıdan oldukça büyük önemleri vardır. Buna ek olarak bir türünün Afrika uyku hastalığının vektörü olduğu bilinmektedir. Karasineklerin habitat seçimi, davranışları ve besin tercihleri oldukça çeşitlilik göstermektedir. Çünkü ergin bireyler çürümekte olan bitkisel ve hayvansal materyallerle, bitki polenleriyle, dışkıyla hatta kanla bile beslenmektedir. Bu beslenme farklılıkları yayılışlarını doğrudan etkilemektedir. Bu beslenme alışkanlıkları ve insanlarla iç içe yaşamaları nedeniyle typhoid, anthrax ve birçok hastalık etkeninin taşınmasında rol oynamaktadırlar.
Hafifçe kıllı gövdeleri, bir çift kanatları ve binlerce ayrı mercek içeren bileşik kırmızı gözleri vardır, bu da onlara daha geniş bir görüş sağlar. Ev sineklerinin dişleri veya iğneleri yoktur. Ev sineği yumurtaları küçük pirinç tanelerine benzer. Yumurtalar, boyutları yaklaşık ¼-3/8 ”uzunluğunda değişen, kurtçuklar olarak da bilinen larvalara açılır. Kurtçuklar yağlı bir görünüme sahip krem renklidir. Pupa aşamasına girerken kurtçuklar, sonunda yetişkin sinekler olarak ortaya çıkan koyu, sert dış kabuklar, bacaklar ve kanatlar geliştirir.
Ev Sineği dış görünüş özellikleri:
Ev sinekleri tipik olarak gri renklidir ve göğüslerinde dört siyah çizgi bulunur. Yetişkin ev sinekleri yaklaşık 1/8-1/4” uzunluğundadır. Hafifçe kıllı gövdeleri, bir çift kanatları ve binlerce ayrı mercek içeren bileşik kırmızı gözleri vardır, bu da onlara daha geniş bir görüş sağlar. Ev sineklerinin dişleri veya iğneleri yoktur.
Ev sineği yumurtaları küçük pirinç tanelerine benzer. Yumurtalar, boyutları yaklaşık ¼-3/8 ”uzunluğunda değişen, kurtçuklar olarak da bilinen larvalara açılır. Kurtçuklar yağlı bir görünüme sahip krem renklidir. Pupa aşamasına girerken kurtçuklar, sonunda yetişkin sinekler olarak ortaya çıkan koyu, sert dış kabuklar, bacaklar ve kanatlar geliştirir.
Ev Sineği alışkanlıklar ve davranış:
Koşullara bağlı olarak, bir ev sineğinin yumurtadan yetişkine dönüşmesi bazen altı gün kadar kısa sürebilir. Diğer çeşitli haşerelere benzer şekilde, ev sineği, döllenmiş bir dişi ev sineğinin yumurtalarını çoğu zaman dışkı, çürüyen et ve yiyecek veya çöp üzerine bırakmak için uygun bir yer bulmasıyla başlayan dört aşamalı bir yaşam döngüsü yaşar. Dişi ev sinekleri genellikle sadece bir kez çiftleşirler ancak ömürleri boyunca 350-900 yumurta üretebilirler. Kurtçuk olarak bilinen larvaları soluk beyazımsıdır. Bu bacaksız larvalar yumurtlama alanında üç ila beş gün beslenirler. Bu sürenin sonunda kurtçuklar gelişmek için karanlık, kuru ve serin bir ortam ararlar. Üç ila altı gün içinde pupaların bacakları ve kanatları gelişir ve tamamen büyümüş yetişkin ev sineklerine dönüşürler. İki ila üç gün sonra, yetişkin dişi ev sinekleri tamamen hazırdır ve üreyebilir ve yaşam döngüsünü yeniden başlatır. Yetişkin ev sinekleri tipik olarak 15-25 gün yaşar.
Karasineklerin dişleri olmadığı için sadece sıvılarla beslenebilirler. Bununla birlikte, birçok katı gıdayı tükürme veya kusma yoluyla sıvılaştırmak için süngerimsi ağız kısımlarını kullanırlar. Dilleri, yiyecekleri emmek için saman şeklindedir. Ev sinekleri, insan gıdası, hayvan leşleri ve çöp gibi çok çeşitli maddelerle beslenir. Güçlü kokusu nedeniyle özellikle evcil hayvan atıklarına ilgi duyarlar.
Ev Sineği nedeniyle oluşabilecek tehditler:
Ev sinekleri ısırmasalar da, salmonelloz, tifo ve tüberküloz da dahil olmak üzere 100’den fazla farklı patojeni bulaştırabilirler. Bu tür sinekler çöp, dışkı ve diğer çürüyen maddelerle beslenirken bacaklarına ve ağızlarına bulaşan hastalık organizmalarını yayarak gıda yüzeylerini kirletebilir. Ayrıca sürekli olarak dışkılarlar, bu da bakterileri daha da yayar.
-
Meyve Sineği – Sirke Sineği (Fruit Fly – Drosophilidae)
Meyve sinekleri, tipik olarak soluk sarıdan kırmızımsı kahverengiye değişen, kırmızı gözlü, küçük, tatarcık benzeri baş belası sineklerdir. Dünyanın her yerinde, özellikle tropikal bölgelerde bulunurlar ve otostopla evinize ürünle girdiklerinde veya pencere ve kapı ekranlarından gizlice girdiklerinde baş belası olurlar. Yetişkin bir Drosophila melanogaster (yaygın meyve sineği) sarı-kahverengi (ten rengi) renktedir ve yalnızca yaklaşık 3 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir.
Büyük, kırmızı, birleşik gözleri olan yuvarlak bir kafası vardır; üç küçük basit göz ve kısa anten. Dişi erkekten biraz daha büyüktür. İsimleri -meyve sineği, ekşi sinek, sirke sineği ve şarap sineği- beslenme alışkanlıklarına övgü niteliğindedir. Meyve sinekleri, meyve gibidir – yumuşak veya çürüyen meyveler. Ekolojik olarak konuşursak, onlar çöpçüdür.
Meyve sineği genel özellikleri:
Meyve sinekleri kozmopolit bir yayılım göstererek tüm Dünya genelinde bulunur ve hızla üreme yetenekleriyle bilinir. Yıl boyunca iç mekanlarda bulunabilirler ve koşullara bağlı olarak ömürleri 25 ila 30 gün sürebilir.
Meyve sineği dış görünüşü:
Yetişkin meyve sinekleri tipik olarak 3 ila 4 mm uzunluğundadır ve kahverengi veya ten rengi gibi görünür. Genellikle kırmızı gözleri vardır, ancak bazı meyve sineklerinin gözleri daha koyu renklidir. Siyah ve gri karınları olan ten rengi bir göğüsleri var. Meyve sineklerinin altı bacağı vardır ve antenleri olan küçük ve oval şekillidirler.
Meyve sineği karakteristik davranış alışkanlıkları:
Meyve sinekleri çürüyen gıda maddelerine, özellikle meyve ve sebzelere ve bira, likör ve şarap gibi fermente edici sıvılara çekilir ve bunlarla beslenerek uygun yaşam ortamı olarak odaklanırlar. Kanalizasyonlar, çöp öğütücüler ve çöp kutuları gibi karanlık, nemli ve sağlıksız ortamlara da çekilirler ve bazen ürerler. Meyve sinekleri çok hızlı üreyebilir ve bu da kontrol edilmelerini zorlaştırır. Dişi meyve sinekleri, 24 saat gibi kısa bir sürede yumurtadan çıkabilen yaklaşık 500 yumurta bırakabilir. Diğer sinek türleri gibi meyve sinekleri de ideal koşullarda bir hafta gibi kısa bir sürede tamamlanabilen dört aşamalı bir yaşam döngüsüne sahiptir.
Meyve sineği türlerinin oluşturabileceği tehditler:
Meyve sinekleri baş belası olmakla kalmaz, aynı zamanda tıpkı ev sinekleri gibi genellikle sağlıksız koşullarda bulundukları için yiyecekleri zararlı bakteriler ve hastalığa neden olan patojenlerle kirletebilirler.
-
At Sinekleri – Sığır Sineği (Horse Fly – Tabanidae)
Tabanidae türlerinin mekanik vektörlüğünü yaptığı çok sayıda hastalık etkeninden söz edilmektedir. Kan emme sırasında verdikleri rahatsızlık sonucu Amerika’nın Virginia eyaletinde yıllık 10.000 dolar kayba neden oldukları tespit 10 edilmiştir. Ancak Tabanidae türlerinin tamamı kan ile beslenmez, Pangonius spp. ve Dashyrhampis spp. gibi hem erkeği hem de dişisi nektar ve bitki öz suyu ile beslenen türler vardır. Diğer taraftan tüm türlerinin erkek bireyleri yaşamları boyunca nektar ve bitki öz suyu ile beslenirler.
Sokrates’in Gerçek Savunması isimli kitaptan alıntıyla net bir ifadeye yer verelim:
“Ben Tanrı’nın, devletin başına musallat ettiği bir at sineğiyim, her gün her yerde sizi dürtüyor, kandırıyor, azarlıyorum; peşinizi bırakmıyorum. Benim gibi bir kimseyi kolay kolay bulamayacaksınız, onun için size kendinizi benden yoksundurmamanızı tavsiye ederim”
At Sineği genel özellikleri:
Bu tür sinekler, muhtemelen atların ve diğer memelilerin kötü şöhretli zararlıları oldukları için ortak adlarını aldılar. Genellikle üreme alanları olarak hizmet veren ve memeli konakçıların en bol olduğu su kütlelerinin yakınındaki bölgelerde ve kırsal alanlarda bulunurlar.
At Sineği – Sığır Sineği dış görünüş özellikleri:
At sinekleri gri veya siyahımsı bir gövdeye sahiptir ve 10 ila 30 mm uzunluğundadır. Genellikle karanlık alanlardan yoksun kanatlara sahiptirler, ancak bazı türlerin kanatları tamamen karanlıktır. Genellikle yatay çizgili yeşil veya mor olan büyük gözleri vardır. At sinekleri altı ayaklıdır, kalın gövdelidir ve kılsızdır. Ayrıca hepsinin kısa antenleri vardır.
At Sineği – Sığır Sineği tür davranış alışkanlıkları:
Yetişkin at sinekleri hızlıdır, güçlü uçuculardır ve genellikle yaygın olarak dağılmasalar da 30 milden fazla uçabilirler. Çoğunlukla hareketli ve karanlık nesnelere saldırırlar. At sinekleri, özellikle potansiyel konukçularını bekledikleri ağaçlık alanlarda, genellikle patikalarda ve yollarda konaklarlar. At sinekleri ışığa çekilir ve bazen pencerelerde toplanır. En çok rüzgarsız, sıcak ve güneşli günlerde belirgindirler. Larvalar, su kütlelerine yakın ıslak toprakta gelişir.
Dişi at sinekleri agresif bir şekilde kanla beslenirken, erkekler kan tüketmez, bunun yerine polen ve bitki nektarlarıyla beslenir. Dişi ısırıkları ağrılı olabilir çünkü ağız kısımları sivrisinekler gibi emmek yerine kanı yırtmak ve emmek için kullanılır.
At Sineği – Sığır Sineği türlerinin oluşturabileceği tehditler:
Diğer sinek türlerinin aksine, at sineklerinin hastalık vektörleri olduğu veya hastalığa neden olan zararlı bakterileri bulaştırabilecekleri bilinmemektedir. Bununla birlikte, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek acı verici ısırıkları vardır. Ayrıca ısrarcıdırlar ve ya kanlarını emene ya da öldürülene kadar ev sahiplerini ısırmaya devam ederler. Dişi at sineklerinin amaçlanan hedefleri kısa süreliğine kovaladıkları bile bilinmektedir.
Sineklerden nasıl kurtulursunuz?
Diptera takım üyeleri bu istilacı arkadaşların hepsi uçabilir ve ortak besin materyallerini fırsat görerek yönelebilirler, bu yüzden “rahatsız edici” sinekler olarak da bilinirler. Sinekler, özellikle karasinekler, insanların yaşadığı hemen hemen her yerde bulunur. Yumurtalarını hayvan dışkısı, çöp ve çürüyen organik maddelerin üzerine bırakırlar. Bir karasinek istilası büyük bir endişe kaynağı olmayabilir, ancak aynı zamanda hastalığı da yayabilir. İstilaları önlemenin veya meydana geldiklerinde onlardan kurtulmanın birçok güvenli ve kolay yolu vardır.
Evinizin içerisindeki sineklerden nasıl kurtulabilirsiniz?
Evdeki sinekleri önlemenin en iyi yöntemi, çöplerin günlük olarak çıkarılması, tüm tezgah yüzeylerinin temiz tutulması, tüm pencerelerin ve ekranların düzgün bir şekilde tarandığının kontrol edilmesi ve çürüyen gıda maddelerinin uygun şekilde atılması da dahil olmak üzere dikkatli temizliktir. Hayvanlarınız varsa, çöp kutularını boşaltarak ve bahçede köpek atıkları için toplayarak atıkların kaldırılmasının üstünde dikkatle durmalısınız.
Bir sinek istilasından şüpheleniliyorsa, özellikle sinek yumurtalarının birikmiş olabileceği yerleri arayarak bir inceleme yapmak üzere lisanslı bir haşere kontrol uzmanıyla iletişime geçmek önemlidir. Üreme alanı ortadan kaldırıldığında, haşere uzmanı, istila koşullarına bağlı olarak bir ev sineği tedavi planı geliştirecektir.
Her şeyden önce sineklerin evinize girmesini önlemek istiyorsunuz, bu nedenle kapıları ve pencereleri mümkün olduğunca kapalı tutmak, yiyecekleri örtmek, yiyecek artıklarını temizlemek ve çöpleri sıkıca kapatılmış kapaklarda tutmak önemlidir.
Rastgele sinekleri yakalamak için bir sineklik yardımcı olabilir, ancak aynı anda birkaçını yakalamaya çalışabileceğiniz birkaç ev ilacı olduğunu söylüyor.
-
Elma sirkesi ve bulaşık deterjanını karıştırın.
İkisinin eşit kısımlarını küçük bir kapta birleştirin ve karışıma bir tutam şeker ekleyin. İdeal olarak, bulaşık deterjanı meyvemsi bir kokuya sahip olacaktır. Pereira, “Sirkeden gelen fermente koku sinekleri çekebilir” diyor. “Ama sabun gerçekten onları öldürecek.” Sabundaki deterjan sineklerin sindirim sistemini yok edecek ve hücre duvarlarını da yıkabilecektir, diyor.
-
Yapışkan kağıt sinek tuzaklarını deneyin
Bu, tavandan veya sineklerin en çok takıldığı yerden kolayca asabileceğiniz yapışkan bir kağıt şerididir. Sinekler (veya diğer kanatlı böcekler) kontrol ettiğinde kağıda yapışırlar.
-
Sinekleri kokuyla uzaklaştırın
Benzer şekilde, sinekler kokuyu sevmediğinden, onları uzaklaştırmak için asılı kağıt şeritlere – örneğin bir pencerenin yanına – okaliptüs yağı sürebilirsiniz. Bu onları öldürmez, sadece püskürtür.
-
Bir soda şişesi tuzağı oluşturun.
Boş bir plastik şişe alın ve üstteki üçte birini kesin. Alt üçte birine şekerli su koyun ve ardından kestiğiniz parçayı tekrar üstüne yerleştirin, ancak şişenin üstü sıvıya bakacak şekilde ters çevirin. Bu şekilde, bir tür dönüşüm hunisi oluşturuyorsunuz. Rollins, sineklerin şişeye gireceklerini ancak geri çıkamayacaklarını söylüyor.
Elbette bir kaç tavsiye niteliğinde bilgiye yer veriyoruz ama “How to get rid of flies naturally” gibi arama tümceleriyle interneti taradığımızda “Doğal yöntemlerle sineklerden nasıl kurtuluruz” sorusunun yanıtını minik özet bir video ile sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Evinizin dışındaki sineklerden nasıl kurtulursunuz?
Çoğu sinek evinize dışarıdan geldiğinden, bir çok uzman yaşadığınız çevrede ve kişisel alanınızda bazı değişiklikler yapmanızı önerir.
-
Çöp yığınlarını evinizden uzaklaştırın.
Sinekler içlerinde ürer, çalışacak çok fazla alanınız yoksa en azından yığını kapı ve pencerelerden uzak tutmaya çalışın.
-
Çöp kutularını iyi kapalı tutun.
Sinekler, fermente edilmiş ve çürümüş ürünlerin kokusuna çekilirler, bu yüzden özellikle çöpleri severler. Rollins, kutularınızı kapalı ve giriş noktalarından uzak tutmanın yardımcı olacağını söylüyor.
-
Evcil hayvanlarınızın pisliğini temizleyin.
“Dışkı sadece sinekler için mükemmel bir üreme yeri olmakla kalmaz, yemeğinize konmadan önce oraya konabilirler.”
-
Çimlerinizi bitkilerle güzelleştirin.
Fesleğen, lavanta ve nane gibi bazı bitkiler aslında sinekleri ve diğer zararlıları kovmaya yardımcı olabilir. Yine, sadece kokuyu sevmiyorlar.
-
Doğal Yırtıcıları Barındırın
Kuşlar, yarasalar ve hatta kurbağalar gibi hayvanlar sineklerle beslenir ve böylece arka bahçenizdeki sinek sayısı azalır. Bu tür yaratıkları mülkünüze çekmek, evinizin dışındaki sineklerden nasıl kurtulacağınız konusunda bir başka etkili adımdır. Kuş banyoları ve kuş evleri, mülkünüze daha fazla kuş getirmenin bariz bir yoludur. Ancak bunların aynı zamanda sundurmaların altında, bacalarda ve hatta araba motorlarında yuva yapabilen sincapları da çekebileceğine dikkat edin. Sincapları onlardan beslenmekten caydırmaya veya caydırmaya çalışan kuş besleyicileri arayın.
Yarasa evlerinin satın alınması ucuz veya yapılması kolaydır ve böcek yiyen yarasaları etkili bir şekilde çekebilir. Kurbağaları barındırmak için bir gölet eklemek cazip gelse de, her türlü durgun suyu sevdikleri için bunun böcekleri de çekebileceğini unutmayın.